hur usa styrs

Eftersom människorna som åkte till Amerika hade blivit förföljda på ett eller annat sätt, kom ifrån länder som hade en enda person som bestämde allting. Ville de att det inte skulle få vara så i Amerika, att ingen kan bestämma allting. Därför finns det så många olika "grupper" som bestämmer i USA. Här är dom:

Varenda delstat bestämmer vilka som får vara med i kongressen. Storleken på delstaten avgör hur många som får sitta i kongressen.
Vad gör kongressen?
Kongressen stiftar lagar och beslutar om de statliga utgifterna. Lagar som kongressen stiftar, granskas av högsta domstolen. Högsta domstolen har en stor politisk roll, eftersom de kan ogiltighetsförklara kongressens beslut. Det är nio stycken som sitter i domstolen, ledamöterna. Presidenten utser vilka som får sitta i domstolen, men senaten godkänner dem. Personerna som blir utvalda, och godkända får sitta där livet ut. Delstaterna styr sig själva, har egna reglar, författning, kongress och en egen guvenör. Skola, social politik och dödstraff är några av sakerna som bestämms i delstaterna. I Washington DC finns den federala regeringen, som bestämmer om utrikespolitiken, försvar och postväsendet.


Presidentens roll
Presidenten bestämmer vilka förslag till lagar som kommer bli lagar tillslut, han behöver bara skriva sin namntäckning så blir det en ny lag. Lagförslagen kommer från kongressen. En president kan bara vara president i åtta år, och det blir oftast så att en demokrat eller republikan vinner valet. Just nu är det en demokrat som är president, Barrack Obama. Presidenten är den person som har mest makt i världen, bland annat för att han kan skicka ut sina trupper med militärer, han behöver inte ens ha någon anledning till det, men militärerna får bara vara i det landet i 90 dagar. Makten kan missbrukas, och det är jätte dåligt, tycker jag!

USA, från Indianerna till den perfekta hemmafrun, till mångmiljonärerna.

Indianerna levde ett eget liv, innan det kom en massa europeer och knuffade bort dem. Det var väldigt många som flyttade, vilket gjorde att det spred sig europeer över hela USA. Idag är det fortfarande jätte stor skillnad mellan amerikanarna, från miljonärer till uteliggare, pengamässigt.  

Usa är dessutom världens största invandrarland, det är egentligen bara indianerna som är "riktiga" amerikaner. Eftersom de bodde i Amerika först. Jag tycker det är konstigt att det har varit så stor skilland mellan de svarta och de vita, eftersom då jag tänker på indianerna så är dem lite mörkare i hudtonen, så det var faktiskt mörkhyade som bodde där först.    


Jag tycker det var bra att Barrack Obama blev president, eftersom han är mörkhyad. Jag hoppas att det kommer bli mindre rashat.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0