Afrika

Algeriet


Afrikas näst största land heter Algeriet, där bor det ungefär 34 miljoner.  I landet finns det väldigt mycket öken. Det är svala vintrar, och väldigt heta somrar. Naturgas är landets mest kända tillgångar, men oljan är också viktig för Algeriet. Även guld, zink, diamanter, bly, kvicksilver m.m. är viktigt.

En fjärdedel av Europas gas import kommer faktiskt från Algeriet.

På 1800 - talet blev Algeriet en fransk koloni, det är därför dom kan prata franska där, men även engelska. Arabiska är landets officiella språk.

Algeriet är inte ett utav världens fattigaste länder, men inte ett utav dom rikaste heller. 2006 var BNP på 7376 dollar per person, vilket inte är så mycket, med tanke på att det är per år, men om man jämför med andra länder så är det mycket.

Läskunnigheten är ganska bra, 70 % kan läsa, och 92 % av flickorna går i skolan. Det är 85 % av befolkningen som har tillgång till rent, drickbart vatten, men befolkningen hoppas på att dom kan börja bygga avsaltnings och bevattningsanläggningar, och om det skulle funka, skulle dom flesta i landet ha tillgång till vatten.

Algeriet styrs utav en president, men demokratiskt. Nuvarande president är Abdelaziz Bouteflika, och kommer vara de tills 2012, då har han varit de i fem år.

Cirka 99 % av Algerierna är muslimer och antalet kristna som bor i landet är ungefär 25000.

Många muslimer måste ofta utöva sin tro i hemlighet, då dom har konverterat till kristendomen, på grund att motstånd från väldigt troende muslimer.


Madagaskar


Världens fjärde största ö heter Madagaskar och ligger ute i havet på Afrikas östkust. Där det bor ungeför 18.5 miljoner människor. I Madagaskar pratar dom malagassiska, men dom som är högre studerande och jobbar med turister pratar även engelska och franska.

Madagaskerna lever väldigt fattigt cirka 70 % av människorna lever på cirka 1200 kronor per år. Medellönen är 4000 kronor i månaden. Madagaskar är ett utav världens fattigaste länder.

Staten ger bara 1 % av landets BNP till sjukvården, och det är väldigt lågt, som resulterar sig i att det är nästan gratis till sjukvård i Madagaskar, men du kommer måste vänta i flera månader innan du får hjälp. Dom som har mycket pengar, och betalar för att få hjälp, får hjälp på privata kliniker och sjukhus.    

Inte ens hälften utav invånarna har tillgång till vatten, bara 47 % som har de. Läskunnigheten ligger på 75 % av männen och 62 % av kvinnorna.

Krom, grafit, nickel, guld, är en del utav Madagaskars naturtillgångar.


Etiopien


Etiopien är ett stort land som ligger till väster om Somalia. I det tropiska klimatet lever det många människor, närmare bestämt 79 miljoner. Etiopiens viktigaste naturtillgångar är vattenkraft. Om staten "sätter in" mer vattenkraftverk skulle elproduktionen öka. Mycket utav Etiopiens skog gar försvunnit, eftersom behovet bland invånarna är stort, till att elda. Etiopien är en republik, men en demokratisk sådan Det är väldigt bra, eftersom då är det inte bara en person som bestämmer, och folket har något att säga till om. 80 % utav befolkningen livnär sig på jordbruk, så om det blir torka i landet, bilr det svält perioder för jordbrukarna.
På 300 - talet gjorde kungen av Etiopien kristendomen till en officiel religion, kristendomen kom till Etiopien efter att syriska missionärer tog med sig kristendomen dit. Nu är det hälften som är muslimer, och hälften kristna. Det finns en liten grupp med judar, och även dom som har inhemska religioner, men det är en väldigt liten grupp.
I Ettiopien är det väldigt fattigt, 79 % av befolkningen lever på 24 till 45 kronor per dag. Fattigdomen i landet minskar för vartenda år som går.
Läs och skrivkunnigheten ligger på 36 % vilket är väldigt lågt. Men det är därför att föräldrarna vill hellre att barnen borde vara hemma på gården och jobba, istället för att gå i skolan. Staten betalar bara ut cirka 150 kronor per person och år till eleverna.
Det är inte så många utav kvinnorna som jobbar, det är bara 45 % alltså inte ens hälften utav kvinnorna. Enligt landets BNP sår är inkomsten 692 dollar, på ett år.


RSS 2.0